Aktywna młodzież i dorośli

Opis

Działania adresowane do młodzieży i osób dorosłych obejmują nie tylko organizację zajęć dodatkowych, takich jak gimnastyka, doskonalenie pływania, teatr czy zespół bębniarski, ale również szeroko pojętą rehabilitację społeczną i zawodową. Staramy się stwarzać naszym podopiecznym przestrzeń do rozwoju, adekwatnie do ich potrzeb i możliwości.

Nasza młodzież i dorośli wychodzą „na miasto”, umawiają się na randki, spotkania towarzyskie, wyjeżdżają na wycieczki, a my im w tym pomagamy 🙂 od 2017 roku prowadzimy innowacyjną platformę internetową www.czasnaaktywnosc.net, która jest przestrzenią do integracji i aktywizacji społecznej naszych młodych dorosłych. Za jej pośrednictwem użytkownicy mogą zapisać się na różne wydarzenia, a moderator i wolontariusze pomogą im wziąć w nich udział!

Intensywnie myślimy nad aktywizacją zawodową i kolejnymi działaniami usamodzielniających. Stowarzyszenie rośnie wraz z naszymi podopiecznymi, a że najstarsi mają już ponad 30 lat coraz częściej budujemy też plany na moment, gdy poza wsparciem w rozwoju będą od nas potrzebowali codziennej opieki…

Pracujemy intensywnie, więc kto wie… może za rok przeczytacie tu o naszym mieszkaniu chronionym?

1. CZAS NA AKTYWNOŚĆ  – platforma internetowa dla  osób niepełnosprawnych intelektualnie (2017/2018)

Pewnego dnia cztery przedstawicielki Tęczy wzięły udział w I Krakowskim Hackatonie KRAK-HACK – inicjatywie, której celem było wypracowanie najciekawszych rozwiązań problemów społecznych w oparciu o nowoczesne technologie. Wynikiem 24-godzinnej pracy naszego zespołu był pomysł na innowacyjną platformę internetową, dostosowaną pod względem formy i treści do potrzeb osób z niepełnosprawnością intelektualną, która pomoże im w aktywnym spędzaniu wolnego czasu. Pomysł został następnie zgłoszony do Małopolskiego Inkubatora Innowacji Społecznych prowadzonego przez Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej i… otrzymał finansowanie! Wraz z firmą Poliman stworzyliśmy narzędzie, które jest aktualnie testowane przez grupę 10 osób z zespołem Downa.

2. CZAS NA AKTYWNOŚĆ (2017)

Ten projekt w skrócie to intensywny trening społeczny – obejmujący wyjścia kulturalne (kino, teatr, muzeum, koncert, a także kręgle czy warsztaty tematyczne) i do kawiarni i restauracji. Wyjścia planowane były przy udziale bezpośrednich uczestników – każdy z nich mógł zaproponować sposób spędzania wolnego czasu, na jaki miał ochotę. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się zwłaszcza wyjścia „kulinarne” – wypicie kawy czy zjedzenie pizzy w towarzystwie rówieśników okazało się tym, co nasi młodzi dorośli lubią najbardziej! Projekt obejmował również organizację dwóch wycieczek (5-dniowej do Poznania i 1-dniowej do Wieliczki) oraz dofinansowanie transportu do placówek dziennych dla osób w trudniejszej sytuacji życiowej. Działanie realizowane było przy wsparciu finansowym środków PFRON będących w dyspozycji Województwa Małopolskiego.

3. W OBIEKTYWIE: TAJEMNICE FOTOGRAFII (2017)

Projekt skoncentrowany był na poszerzeniu wiedzy i umiejętności uczestników, dotyczącej historii fotografii i techniki wykonywania zdjęć. Pod okiem specjalistów z Muzeum Historii Fotografii im. W. Rzewuskiego w Krakowie przenieśliśmy się w czasy pierwszych aparatów fotograficznych, sprawdziliśmy, jak to jest pozować do zdjęć w studiu fotograficznym, dowiedzieliśmy się, jak wykonać portret, zdjęcie przyrody i jak można upiększyć sfotografowaną rzeczywistość. Spróbowaliśmy również swoich sił podczas dwóch plenerów fotograficznych, a wybrane zdjęcia trafiły na wystawę. Projekt finansowany jest ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Kultura Dostępna, a honorowym patronatem objął go Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Chcąc poszerzyć zasięg oddziaływania projektu zorganizowaliśmy dodatkowo konkurs dla uczestników krakowskich placówek dziennych (ŚDS i WTZ). Uczestnicy zgłaszali fotografie w trzech kategoriach: Emocje, Moda i Szczegół. Jury, złożone ze specjalistów z Muzeum, fotografa oraz uczestników naszego ŚDS, oraz internauci wybrali najlepsze zdjęcia, które trafiły na wystawę, a ich autorzy otrzymali nagrody.

4. WAKACYJNE WYJAZDY BEZ MAMY I TATY (2015/17)

Wakacje z rodzicami? Super, ale nie całe! Wychodząc z takiego założenia staramy się organizować wyjazdy dla naszej młodzieży i dorosłych, w których zamiast rodziców uczestniczą ich rówieśnicy – wolontariusze. W 2015 r. dzięki wsparciu Gminy Miejskiej Kraków wyjechaliśmy w Bieszczady, a w 2017 r. kilkoro naszych podopiecznych uczestniczyło w wyjeździe do Zakopanego. Od dwóch lat (2016, 2017) mamy również przyjemność brać udział w międzynarodowym projekcie Yought exchange Art IN(clusion), organizowanym przez organizację Nadácia Krajina harmónie z Żylina. Raz w roku ta słowacka miejscowość zamienia się w niesamowite miejsce wypełnione ludźmi, których najlepiej określa słowo „różnorodność” – są tam niepełnosprawni i pełnosprawni, młodzi i starsi, z różnych stron Europy, z przeróżnymi zainteresowaniami! Wspólnie uczestniczą w warsztatach, wycieczkach, pokazach i razem tworzą prawdziwą sztukę.