Światowy Dzień Zespołu Downa 2011
Po raz pierwszy uroczyście obchodziliśmy święto naszych bardziej kochanych w 2009 roku w Studiu im. Romany Bobrowskiej w Radiu Kraków. W 2010 roku obchody świeta poprzedzone zostały mszą świętą w sali teatralnej w parafii Św. Królowej Jadwigi przy ulicy Łokietka 60. Tegoroczny Dzień Osób Z Zespołem Downa zorganizowaliśmy w auli Akademii Pedagogicznej przy ulicy R. Ingardena 4, gdzie skupiona jest cała pedagogika specjalna. I stąd nasza decyzja, by studenci ze specjalnej mogli przyjść i zobaczyć jakie są możliwości, ale i ograniczenia ludzi z tą wadą genetyczną. Projekcja filmu z udziałem naszych podopiecznych oraz dyżurny spektakl ”Nasza klasa” był doskonałą lekcja pokazową, a brać studencka mogła właczyć się do wspólnej zabawy – co też się stało!     Patrz: GALERIA 17 marca rodzice i przyjaciele obejrzeli w studyjnym kinie „Mikro” film „JA TEŻ” z Pablo Pinedą – hiszpańskim mężczyzną z Zespołem Downa, który zagrał samego siebie (jak podają żródła jest pierwszym Europejczykiem, który ukończył studia - nomen omen –pedagogikę specjalną). W przeddzień święta w niedzielę odbyła się msza święta w intencji rodzin wychowujacych dzieci z trisomią. Ksiądz Jarosław Chlebda, podobnie  jak w roku ubiegłym przyjął nas pod swój dach w sali teatralnej, gdzie po mszy red. Kamila Konturek z krakowskiej TV nagrywała tegoroczny układ taneczny pod pasującym, jak ulał  do daty, tytułem „WIOSNA”. Wywiad z prezesem stowarzyszenia ANNĄ PRZETOCKĄ i rodzicami  ukazał się w Kronice Krakowskiej Telewizji Kraków wyemitowanej 20 marca o godz. 18.30. http://www.tvp.pl/krakow/...dz-1830/4177588. W sobotnie przedpołudnie pokazem tańca uświetnili swoje święto MARYSIA KALISZ i JUREK GODAWSKI – podopieczni naszego stowarzyszenia, których wszechstonną opieką (stroje, make-up, układ taneczny z celebrytami) otoczył „GRAAL” – stowarzyszenie również działające na rzecz dzieci z Zespołem Downa.