02.10.17
Wolontariat – projekt 3×21 – dołącz do nas!
Aktualnie realizujemy Projekt 3x21, w ramach którego, każdy wolontariusz zdobędzie nieocenione doświadczenie podczas różnorakich zajęć z osobami z zespołem Downa. Podopieczni są w różnym przedziale wiekowym. W ofercie mamy zajęcia muzyczne, taneczne, aktorskie, sportowe i wiele innych. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Ilość zajęć zamknie się w 21 godzinach i będzie obejmować udział w zajęciach, szkolenia podnoszące kompetencje i spotkania integracyjne.

Pierwsze spotkanie integracyjne, otwierające projekt planujemy w dniu 17.10.2017. o godzinie 17 w placówce Środowiskowego Domu Samopomocy os. Wandy 23. Podczas spotkania każdy uczestnik projektu będzie miał możliwość wybrania popołudniowych zajęć dla dzieciaków i młodzieży z Zespołem Downa, w których będzie uczestniczył i wspierał naszych podopiecznych w aktywnej postawie.

Szkolenia realizowane w ramach projektu 3x21:

1. 26.10.2017. – Komunikacja z dzieckiem z dysfunkcją
  2. 09.11.2017. – Konstruowanie planu zajęć
  3. 24.11.2017. – Zintegrowane podejście do terapii dziecka z zespołem Downa

Indywidualne podejście do każdego wolontariusza pozwoli na stworzenie 21 minutowego feedback’u, w którym zostanie podsumowany cały okres współpracy. Analiza zostanie opracowana przez koordynatorów i terapeutów prowadzących zajęcia.

21 sekundowy filmik nagrany z Waszym udziałem, w którym będziecie mogli wypowiedzieć się co nowego i zaskakującego odkryliście w osobach z zespołem Downa, co dał Wam udział w projekcie, pozwoli przełamywać stereotypy o osobach z Trisomią 21.

Na zakończenie projektu każdy z Was dostanie indywidualną ocenę i certyfikat udziału w projekcie wraz z analizą mocnych stron i wskazaniami do rozwoju konkretnych obszarów, przedstawionych podczas 21 minutowego spotkania z koordynatorem.

Rejestracja trwa do 12 października!

Zgłoszenia: wolontariat@stowarzyszenietecza.org

ZAPRASZAMY !!!