Data publikacji: 09.01.2024
W rodzinie drzemie wielka siła, więc naszym najważniejszym zadaniem jest budowanie społeczności, w których rodziny osób z zespołem Downa będą mogły wzajemnie się wspierać!

Budowanie przestrzeni, w której rodziny osób z zespołem Downa dzielą się swoim doswiadczeniem, wiedzą, wsparciem, jest naszym najważniejszym zadaniem. To dlatego staramy się zachęcać rodziców nie tylko do uczestnictwa w różnych wydarzeniach, ale również do wspólnego kreowania naszej oferty!

Za nami ciekawy rok - pierwszy związany z realizacją dwuletniego projektu Siła w rodzinie, finansowanego ze środków Województwa Małopolskiego. To rok naszego jubileuszu, a więc i podsumowań, analiz i planów. Udało nam się przeprowadzić badanie potrzeb wśród rodziców - członków Stowarzyszenia, które pomogło nam z jednej strony zobaczyć, jakie potrzeby są dla naszych beneficjentów najważniejsze, a z drugiej, znaleźć słabe i mocne strony organizacji.

Wśród różnych oczekiwań znalazły się między innymi konsultacje ze specjalistami oraz spotkania dla rodziców. Ucieszyło nas to, bo już wcześniej takie działania wpisaliśmy w projekt!

I tak, w ramach dotacji z Województwa, udało nam się zorganizować:

- 80 godzin konsultacji ze specjalistami: psycholożką, prawniczką, specjalistką od rozwoju osobistego i arteterapii, logopedką zajmującą się terapią miofunkcjonalną, terapeutką SI, seksuolożką i fizjoterapeutką,

- cykl spotkań dla rodziców, podczas których chętni rozmawiali o edukacji, ochronie prawnej osób z niepełnosprawnością intelektualną, wychowaniu, zmianach ustaw wspierajacych naszą grupę i innych ważnych dla nich tematach,

- rodzinne aktywności, w tym m.in. wyjście na kręgle, wizytę w kawiarni, wycieczkę do Wioski Świętego Mikołaja.

Przed nami drugi rok realizacji projektu, a w nim kontynuacja spotkań dla rodziców, wspólne wycieczki i aktywności. Będzie się działo!